Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

10.07.2015-Ψυχή , Ενέργεια, Vis Vitalis, Φιλοσοφία…………Ύπαρξη! (Απο ομιλία μου στην Δελφική Ιδεα)



Ψυχή , Ενέργεια, Vis Vitalis, Φιλοσοφία…………Ύπαρξη!

Λέξεις μετρημένες ουσιώδης και ίσως ελαφρώς παραγκονισμένες στο σήμερα.
Τα φιλοσοφικά ρέυματα Ανιμισμου και βιταλισμου κινούνται στα πλαίσια των παραπάνω εννοιών δινοντας τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ σημασία.

Η πρόκληση είναι το κατά πόσο μπορούν να επηρρεασουν τον τρόπο σκέψης του συγχρνου ανθρώπου με τρόπο τετοιο ώστε  στο τέλος να κερδίσει η ίδια η ζωή…

Η κριση και δει η οικονομικη αποδυναμωνει τον ψυχικό κοσμο του  ανθρωπο καταργωντας ολες τις ,μεχρι χθες  συνηθειες του δημιουργοντας  εσωτερική σύγχηση.

 Καταστρεφει την κοινωνικη δομη δηλαδη τις κοινωνικες σχεσεις των ατομων επειδη το ατομο επικεντρονεται στα δικα του μικρα η μεγαλα προβληματα παραβλεποντας την γυρω του κατασταση ..
Η  λανθασμενη επιλογη και κατανοηση του συγχρονου ανθρωπου homo economicus των αξιων , ιδανικων , τροπου ζωης  και η προτεραιοτητα που δινει ,σε  δευτερευουσες αναγκες καθιστα ερμαιο της αναπτυξης των ιδιο του τον εαυτο.

.
Την εποχη αυτη  βιωνουμε την αλλαγη  από το παραδοσιακο, εθιμοτυπικο  , εθνικο στον ενιαιο , κοινο και συνήθως μη ποιοτικο τρόπο ζωής με αποτελεσμα να δημιουργειται ένα τεραστιο χασμα μεταξυ ανθρωπου και αξιων. Αυτό επιτυγχανεται κυριως λογο της παγκοσμιοποιησης

Αξιες όπως η αδελφοτητα η αλληλεγυη η ανθρωπια καταργουνται και στην θεση τους η μισαλοδοξια ο εγωισμος και η απομονοση εδρευουν και κατασπαραζουν τον ψυχικο κοσμο του ανθρωπου.

Εδώ θα ηθελα να δανειστω μια έκφραση της καθηγητριας κυρίας τζανη και  μια του μουσικου βαγγελη παπαθανασιου.

‘Προσεγγιζουμε την φυση του οντος, οντως μεσω της επιστημης της τεχνης και της φιλοσοφιας’
&
‘Ο φοβος παραγει χρημα και η απουσια του πολιτισμο’

Αναλυοντας τις παραπανω φρασεις αντιλαμβανομαστε πως κατά την διαρκεια της υπαρξης λιγες είναι οι φορες που ο ανθρωπος χρειαστηκε την φιλοσοφια μα ΤΩΡΑ είναι μια από αυτές.
Πρεπει να γυρισουμε πισω το ρολοι να δουμε τα πραγματα από άλλη σκοπια .. να φιλοσοφισουμε…
                Που ανηκουμε? Τι ρολο παιζουμε? Που καταληγουμε? Γιατι?

Η φιλοσοφια δημιουργει πολιτες αξιους φορεις κριτικης σκεψης και η κριτικη σκεψη απομακρυνει τον φοβο, τον ψευτικο φοβο που καποιοι προσπαθουν να μας ποτισουν μεχρι και στο πιο βαθυ σημειο της ψυχης μας.
Δημιουργει κοινωνικες σχεσεις και δομες που στα δυσκολα συσπειρονονται.
δημιουργει ελπιδα και δινει  κουραγιο για τα μελλοντα και επαναφερει τον ανθρωπο στο δρομο τον ορθο….. των αξιων, των ιδανικων , των ευ..!!!!

Κλεινοντας θα ηθελα να παραθεσω ένα αποσπασμα απ οτα παραγγελματα των ελευσηνιων μυστηριων διοτι δυστυχως ξεχναμε κατι πολύ σημαντικο το οποιο πραγματευται η φιλοσοφια εκ φυσεως, πως ειμαστε δηλαδη και οι ιδιοι μερος της φυσης και της ενεργειακης συνεχειας του συμπαντος.

‘ να αγαπας, να σεβεσαι και να προστατευεις όλα τα πλασματα της δαματερως( μανας φυσης)’

Καλο σας απογευμα

Power Point Presentation 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου